Oferta publica initiala (IPO - Initial Public Offer)

Oferta publica initiala consta in actiunea de a aduce la cunostiinta publicului interesat despre vanzarea unei emisiuni de actiuni, a unei companii, pentru prima data. Aceasta modalitate este utilizata de o societatea din dorinta de dezvoltare prin expansiune si diversificare externa, dar si de companii mari care decid sa devina tranzactionate public.

Investitia intr-o companie tanara poate fi riscanta, doarece nu exista un istoric al societatii cu ajutorul caruia sa se poata analiza evolutia unei actiuni la momentul achizitionarii sau intr-un viitor apropiat. De aceea, capitalul investit in actiunile comune ale acestor companii tinere se mai numeste si capital de risc. Orice persoana fizica sau juridica poate prezenta o oferta publica pentru titlurile inscrise pe o piata oficiala, secundara sau in afara cotarii (procedura normala).

Pentru a fi acceptata oferta trebuie sa intruneasca urmatoarea conditie : initiatorul ofertei trebuie sa depuna la Comitetul burselor de valori un dosar care sa contina conditiile ofertei sale. Oferta publica va fi anuntata de Comitetul burselor de valori in buletinul financiar indicandu-se initiatorul ofertei publice, conditiile realizate si durata de valabilitate. Comitetul burselor centralizeaza raspunsurile actionarilor la oferta publica si rezultatul ofertei este publicat in buletinul financiar al cotarilor. Dupa publicare, societatea careia i s-a facut oferta va trebui sa elaboreze o nota infomativa.


Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. Tradeville S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 74% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca intelegeti modul in care functioneaza CFD-urile si daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

S.S.I.F. Tradeville S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, București, România, cod poștal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)