Labirintul comisioanelor

24/11/2020

In alegerea unui broker este foarte important sa te informezi corect cu privire la serviciile pe care le ofera si taxele aferente acestor servicii. Exista modele diferite de taxare de la un broker la altul, atat pe piata din Romania, cat si pe piata internationala. Un exemplu este intotdeauna util, asa ca iti oferim unul in cele ce urmeaza.

Vrei sa deschizi un cont la un broker care promoveaza comision de tranzactionare zero


Iti recomandam sa analizezi cu atentie celelalte taxe si comisioane pe care le presupune realizarea de tranzactii prin brokerul respectiv. Urmareste cu atentie cotatiile. Ce trebuie sa intelegi inainte sa iti deschizi cont la acest broker: comisionul zero este cel de tranzactionare. Unii brokeri care ofera comision zero castiga cand tu pierzi. Altii practica o serie de costuri, tarife si alte taxe care sa acopere acel comision inexistent. Unele mai vizibile ca altele. De exemplu comisioane de schimb valutar, de inactivitate, de custodie sau de inregistrare evenimente corporative, comision de incasare dividend, sau altele.

E evident ca fiecare broker are angajati, are actionari care pun presiune pentru profit si ca niciun business din lumea aceasta nu are ca plan sa opereze pe termen mediu sau lung in pierdere.
Costurile de functionare exista. Marjele exista.

Revenind la exemplu nostru, sa presupunem ca brokerul la care ti-ai deschis cont si la care ai comision de tranzactionare zero percepe o taxa de schimb valutar de 0.5% adaugata la cursul propriu de schimb, percepe o taxa de custodie de 0.2% (min 10 EUR) in fiecare luna, o taxa de inactivitate de 10 EUR, alaturi de diverse alte taxe de procesare.

Hai sa vedem cum te vor afecta taxele mentionate la brokerul care promoveaza comision de tranzactionare zero.

Vrei sa cumperi o actiune Tesla. Listata la NASDAQ, Tesla este cotata la 500 USD/actiune

1. Pentru a face tranzactia, trebuie sa convertesti RON (valuta contului tau) in USD (valuta in care este listata Tesla). Brokerul iti va percepe o taxa de schimb valutar RON/USD de 0.5%. Adica 2.5 USD.

2. Comisionul de tranzactionare este zero. Cumperi actiunea Tesla.

3. Sa spunem ca pastrezi actiunea Tesla in portofoliu pentru 3 luni. Trebuie sa mai platesti de asemenea:

  • un comision lunar de custodie de 0.2% (minim 10 EUR) in fiecare luna in care pastrezi actiunea Tesla in portofoliu. Pentru 3 luni, asta inseamna ca vei plati 30 EUR (10 EUR * 3 luni), adica aproximativ 36 USD.
  • un comision de inactivitate de 10 EUR pentru fiecare luna in care nu faci tranzactii. Asta inseamna ca la finalul celor in cele 3 luni vei fi esti penalizat pentru inactivitatea ta cu 30 EUR (10 EUR * 3 luni), adica aproximativ 36 USD.

Sa spunem ca la finalul celor 3 luni decizi sa vinzi actiunea Tesla la 550 USD/actiune si vrei sa retragi profitul obtinut in RON. Pe hartie, rezultatul investitiei tale este de 50 USD, dar:

  • la transferul banilor din USD in RON, ti se percepe din nou taxa de schimb valutar USD/RON de 0.5%.
    Adica 2.55 USD

Adunand toate taxele mentionate la brokerul din exemplul de mai sus care promoveaza un comision de tranzactionare zero vei fi platit:
2.5 USD + 36 USD + 36 USD + 2.55 USD = 77.05 USD
Acest exemplu este pentru o singura actiune Tesla cumparata si pastrata in portofoliu timp de 3 luni.

Te incurajam sa faci acest exercitiu in care evaluezi taxele si comisioanele brokerului cu care iti doresti sa lucrezi pe langa evaluarea serviciilor pe care le ofera. Alege intotdeauna sa tranzactionezi cu brokerul care este cel mai aproape de nevoile tale, este transparent in comunicare si are o strategie operationala pe termen lung onesta.

Sursa: analiza TradeVille


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)