SUA: isi vor lua bancile revansa in 2021?

Data: 26/01/2021

Sectorul bancar din SUA a fost afectat sever de pandemia Covid-19 si de scaderea pronuntata a dobanzilor din piata in perioada 2018 - 2020. Asta dupa ce in ultimii 20 de ani bancile americane au platit amenzi si penalitati de peste 200 miliarde USD.

In ansamblu, bancile au pierdut un sfert din valoarea de piata in ultimii 2 ani, inclusiv un declin de 14% anul trecut. Se tranzactioneaza in prezent la multipli bilantieri situati la jumatate din cei ai indicelui S&P 500.

• Goldman Sachs a fost una dintre rarele exceptii. A avasat cu 13% anul trecut, una dintre cele mai bune performante la nivelul indicelui DJIA. Dincolo de orientarea graduala catre retail banking, Goldman Sachs investeste tot mai mult in tehnologie.
  • O alta exceptie a fost Morgan Stanley, cu un avans de peste 30% in 2020.
    In ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari 24 de banci din SUA au avansat in medie cu 34%, de aproape 3 ori mai mult decat indicele S&P 500.
  • Rezultatele financiare pentru trimestrul 4 au fost mixte, dar analistii estimeaza dublarea profiturilor in medie in primele doua trimestre din acest an.
  • Bancile americane reduc gradual valoarea provizioanelor pe masura ce economia isi revine, dar avertizeaza ca cererea pentru credite va ramane modesta in 2021. Provizioanele constituite pentru a absorbi eventuale pierderi provocate de pandemia Covid-19 sunt de aproape 100 miliarde USD.
  • La marile banci, valoric vorbind, proportia creditelor relativ la depozite este in prezent de 56%, comparativ cu 70% pre-pandemie.

La finalul anului trecut, Rezerva Federala a dat bancilor americane verde la "buybacks" dupa ce a concluzionat ca acestea pot absorbi in mod rezonabil pierderi de peste 600 miliarde USD. Imediat dupa anuntul bancii centrale, JPMorgan Chase a aprobat un nou program de "buybacks" in valoare de 30 miliarde USD.

• In primul trimestru din 2021, cele mai mari banci din SUA ar putea cheltui peste 10 miliarde USD pentru a-si rascumpara propriile actiuni din piata (din care in jur de 3 miliarde USD la Goldman Sachs).
  • Si totusi, dividendele raman inghetate. Dividendele + “buybacks” nu pot depasi profitul trimestrial mediu realizat in ultimele 4 trimestre.
  • In medie, cele mai mari banci din SUA au rezerve de capital de 18% relativ la capitalizarea lor bursiera. JPMorgan Chase a incheiat 2020 cu lichiditati in valoare de 1.4 trilioane USD, depasind cerintele de capital cu 450 miliarde USD.