Intel: revansa surprinzatoare?

Data: 08/10/2020

De vreo doi ani, Intel nu mai este in gratia investitorilor. Erorile de strategie, amanarile repetate, reorientarea partenerilor catre Advanced Micro Devices, ascensiunea spectaculoasa a Nvidia -- toate acestea au incurcat Intel intr-un an in care, aproape fara exceptie, producatorii de microprocesoare sunt la noi maxime record. Cat de probabil este un miracol la Intel?

  • In iulie, Intel a anuntat o noua amanare de 6 luni a lansarii propriului microprocesor pe arhitectura 7-nm, justificata de descoperirea unor probleme tehnice. Noul microprocesor 7-nm ar putea fi lansat abia la sfarsitul anului 2022 sau la inceputul anului 2023, a declarat CEO-ul Bob Swan.
  • Anul trecut, Intel indicase ca lansarea noului chip va fi in 2021, iar asta dupa ce compania amanase oricum introducerea microprocesorului curent (10-nm).
  • Advanced Micro Devices (AMD) livreaza deja un microprocesor 7-nm care se bucura de "review"-uri excelente, iar amanarile repetate de la Intel par sa explice tranzitia Apple catre microprocesoare proprii ARM pentru linia Mac-urilor.
  • Intel nu a reusit sa se impuna nici pe partea de mobilitate. Divizia de modemuri a fost vanduta catre Apple in 2019, iar Qualcomm domina productia de chip-uri pentru telefoane si alte device-uri mobile.

Dar Intel vrea sa-si ia revansa. Recent, compania a invitat cativa review-eri sa testeze un nou microprocesor construit pe aceeasi arhitectura 10-nm (generatia 11).

  • Desi in mod traditional testele se fac in conditii foarte restrictive, iar rezultatele sunt filtrate cu atentie, de aceasta data Intel a permis orice fel de review.
  • Primele reactii sunt foarte pozitive (vezi de exemplu acest excelent review facut de Dave Lee). Noul microprocesor bate performanta single-core a celor mai recente chip-uri AMD (dar comparatiile sunt mixte vizavi de performanta multi-core).

La Intel, rezultatele financiare pentru trimestrul 2 si primul semestru din acest an au fost nuantate.

  • In trimestrul 2, compania a incasat venituri de aproape 20 miliarde USD, in crestere cu 20% fata de perioada comparabila a anului trecut. Profitul net realizat a fost de peste 5 miliarde USD, mai mare cu 22%.
  • In primul semestru, Intel a reusit sa genereze free cash flow de peste 10 miliarde USD si a platit dividende in valoare de aproape 11 miliarde USD.
  • Si totusi, marja operationala bruta a coborat la 53%, cea mai mica valoare dupa trimestrul 2 din 2009, comparativ cu 60% in aceeasi perioada din 2019.
  • In acest an, Intel a pierdut 14% pe bursa americana, comparativ cu aprecieri de 88% pentru Advanced Micro Devices si 132% pentru Nvidia.

In acest an, Intel a pierdut 14% pe bursa americana, comparativ cu aprecieri de 88% pentru Advanced Micro Devices si 132% pentru Nvidia.

Surse:


https://www.youtube.com/watch?v=2vaVH0SJa3s
https://www.cnbc.com/2020/07/23/intel-gross-margin-shrinks-to-lowest-since-2009-on-product-delays.html
https://uk.reuters.com/article/uk-intel-results/intel-says-new-chip-technology-is-six-months-behind-shares-drop-9-idUKKCN24O2WK

Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)