Amazon si Microsoft: ce trimestru!

Data: 12/11/2020

Toti gigantii de tehnologie din SUA au publicat rezultate trimestriale peste asteptari in sezonul curent de raportari. La Amazon si Microsoft, insa, cifrele au fost cu adevarat remarcabile odata ce le comparam cu aceeasi perioada din 2019.

La Amazon, veniturile totale si profitul net inregistrate in trimestrul 3 al acestui an au depasit semnificativ asteptarile analistilor:

• Venituri totale de 96.15 miliarde USD (+37% fata de aceeasi perioada din 2019). Vanzarile in America de Nord au crescut cu 39% (la 59.4 miliarde USD), cele internationale cu 37% (25.2 miliarde USD).
  • Profit net record de 6.3 miliarde USD, adica 12.37 USD/actiune (+200% fata de aceeasi perioada din 2019).
  • Venituri din "cloud" (Amazon Web Services) de 11.60 miliarde USD (+29% fata de aceeasi perioada din 2019). Totusi, este pentru prima data in istoria acestei divizii cand ritmul de crestere se situeaza sub 30%.
  • In trimestrul 3, Amazon Web Services (AWS) a insemnat 57% din profitul operational si 12% din veniturile totale ale Amazon.
  • Amazon Web Services este lider in "cloud" la nivel global, cu o cota de piata de 31%. Urmatoarele pozitii in top sunt ocupate de Microsoft Azure (20%), Google Cloud (6%) si Alibaba Cloud (5%).
  • Pentru trimestrul 4, Amazon estimeaza venituri totale cuprinse intre 112 miliarde USD si 121 miliarde USD, peste asteptarile analistilor.

La Microsoft, de asemenea, veniturile totale si profitul net inregistrate in trimestrul 3 al acestui an s-au situat peste asteptarile analistilor:

• Venituri totale de 37.2 miliarde USD (+12% fata de perioada comparabila din 2019).
  • Profit net de 13.9 miliarde USD, adica 1.82 USD/actiune (+30% fata de perioada comparabila din 2019).
  • Venituri din "cloud" de 15.2 miliarde USD (+31% fata de perioada comparabila din 2019), 93% din serviciile de "cloud" comercial fiind vandute via subscriptii. Vanzarile generate de Microsoft Azure au crescut peste asteptari, cu 48% fata de perioada comparabila din 2019.
  • Numarul contractelor pe termen lung pentru Microsoft Azure a crescut cu 23% fata de aceeasi perioada din 2019 (comparativ cu cresteri de 7% si 12% inregistrate in precedentele doua trimestre). Microsoft Azure este acum o sursa mai importanta de venituri pentru Microsoft decat sistemul de operare Windows.
  • Pentru trimestrul 4, Microsoft estimeaza venituri totale cuprinse intre 39.6 miliarde USD si 40.4 miliarde USD, marcand o crestere de aproximativ 8% fata de perioada comparabila din 2019.
  • Si totusi, Microsoft sugereaza ca marjele de profit operational ar putea fi puse sub presiune in prima jumatate a anului viitor in conditiile in care compania investeste masiv in extinderea business-ului de "cloud", iar marjele substantiale asociate sistemului de operare Windows s-ar putea reduce.