Wall Street: revin profiturile

Data: 02/03/2021

In sfarsit. Cresterea profiturilor si cifrele de afaceri tot mai mari s-au intors pe Wall Street mai devreme decat estimau analistii.

• In ultimul trimestru din 2020, profiturile au crescut cu peste 3% fata de perioada similara din 2019. Sectoarele cu cele mai mari cresteri ale profiturilor: producatorii de materiale, bancile si tehnologia. Sectoarele cu cele mai severe scaderi ale profiturilor: energia si industria.
  • La randul lor, veniturile au crescut cu 3%. Sectoarele cu cele mai mari cresteri ale veniturilor: sanatatea, tehnologia si producatorii de bunuri pentru consum discretionar. In schimb, energia a fost (din nou) sectorul cu cea mai severa scadere a veniturilor.
  • Cresterile sunt modeste, dar vin dupa trei trimestre consecutive de contractie. Iar marjele de profit au depasit pragul de 10% pentru al doilea trimestru consecutiv.
  • Peste 83% din companiile incluse in indicele S&P 500 au raportat deja. 79% din acestea au surprins favorabil estimarile analistilor in privinta profiturilor.
    Despre ce vorbesc companiile in raportari si intalnirile online cu analistii?
  • Foarte putin despre schimbarea administratiei politice din SUA (spre deosebire de inaugurarea lui Donald Trump in urma cu 4 ani).
  • Foarte mult despre schimbarile climatice si tranzitia sectorului de energie la forme nepoluante si regenerabile.

Pentru primul trimestru din 2021, analistii estimeaza o crestere a profiturilor de 21%. Urmata de o crestere de aproape 50% in cel de-al doilea trimestru.

Pentru intregul an 2021, analistii estimeaza o crestere a profiturilor de peste 23% (dupa o scadere de 12% anul trecut). Veniturile sunt asteptate sa creasca cu 16%, la peste 12 trilioane USD. Industria, producatorii de bunuri pentru consum discretionar si cei de materiale ar putea fi cele mai promitatoare sectoare ale bursei americane in acest an.

In prezent, indicele S&P 500 se tranzactioneaza la un multiplu de 22 fata de profiturile estimate in urmatoarele 12 luni. Asta inseamna peste mediile ultimilor 5 si 10 ani (18, respectiv 16).