Tesla va fi inclusa in indicele S&P 500

Data: 26/11/2020

Incepand din 21 decembrie, Tesla va face parte din componenta celui mai important indice al bursei americane de actiuni.

• Tesla s-a calificat pentru includerea in indicele S&P 500 inca din aceasta vara, atunci cand a reusit sa inregistreze al 4-lea profit trimestrial consecutiv pentru prima data in istoria de 17 ani a companiei.
  • Valoarea de piata a Tesla se apropie de 500 miliarde USD, de doua ori mai mare decat capitalizarea Toyota (chiar daca producatorul auto nipon a vandut de 30 de ori mai multe autovehicule decat Tesla anul trecut). La NASDAQ, Tesla a avansat cu 485% fata de inceputul anului si cu 590% in ultimele 12 luni.
  • In termeni de capitalizare, Tesla va fi cel mai important debut din istorie in structura indicelui S&P 500. Cand au fost incluse la randul lor, Bekshire Hathaway valora 190 miliarde USD in 2010, Google 116 miliarde USD in 2006, iar Bank of America 93 miliarde USD in 1998.
  • Indicele S&P 500, care cuprinde cele mai valoroase 500 de companii americane listate, este replicat de ETF-uri si fonduri mutuale cu active totale in valoare de 11 trilioane USD.
  • Cele mai mari 5 companii de tehnologie din SUA (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet si Facebook) inseamna acum 26% din structura indicelui S&P 500.

In trimestrul 3, Tesla a reusit sa inregistreze al 5-lea profit trimestrial consecutiv: 331 milioane USD, adica 0.76 USD/actiune (+131% fata de perioada similara din 2019).

• Marja bruta a crescut cu 4.62 puncte procentuale, la 23.5%.
  • Veniturile totale au atins cifra record de 8.77 miliarde USD (+39% mai mari fata perioada similara din 2019).
  • Tot in trimestrul 3, potrivit unor cifre anuntate anterior publicarii rezultatelor financiare, Tesla a livrat un numar record de 139,300 autovehicule.
  • Pentru intregul an 2020, Tesla estimeaza ca va livra 500,000 de autovehicule (cu 30% pana la 40% mai multe fata de anul precedent) si isi propune livrari de 840,000 spre 1 milion autovehicule in 2021.