SUA: biotehnologia la ea acasa

Data: 15/10/2020

In urma cu 5 ani, un tweet postat de Hillary Clinton, contra-candidatul lui Donald Trump in alegerile din 2016, a cauzat o corectie negativa severa a sectorului de biotehnologie pe bursa americana. Dar si o excelenta oportunitate de cumparare -- in 2020, sectorul in ansamblu este la noi maxime record.

In septembrie 2015, Hillary Clinton blama preturile exorbitante ale medicamentelor din SUA. Daca ati vazut seria “Dirty Money” pe Netflix, Valeant Pharmaceuticals suna familiar.

  • Gilead Sciences, la randul sau prinsa in urma cu 5 ani intr-un scandal provocat de cresterea exponentiala a pretului unui medicament destinat tratarii hepatitei C, este prima companie al carui tratament anti-Covid (medicamentul Remdesivir) a primit girul autoritatilor din SUA si Europa.
  • Moderna (in care AstraZeneca a investit in 2013) a fost printre primele companii care au inceput testarea unui vaccin anti-Covid. Alte nume implicate timpuriu: Vir Biotechnology si Inovio Pharmaceuticals.
  • Novavax a anuntat in iulie ca va primi 1,6 miliarde USD din partea guvernului SUA pentru a dezvolta si produce propriul vaccin anti-Covid. Luna trecuta, compania a semnat un parteneriat cu Serum Institute din India, cel mai mare producator de vaccinuri din lume, cu ajutorul caruia ar putea fabrica pana la 2 miliarde doze anual.
  • Regeneron Pharmaceuticals este compania al carui tratament experimental cu anticorpi (REGN-COV2) i-a fost administrat recent lui Donald Trump. Daca se va dovedi eficient si sigur in teste, Regeneron Pharmaceuticals va produce si distribui noul tratament in SUA, iar grupul farmaceutic elvetian Roche Holding se va ocupa de productie si distributie la nivel global.

In general, sectorul de biotehnologie este asimilat unor cheltuieli uriase si cash flow negativ. Si totusi, o serie de companii din acest sector platesc dividende competitive actionarilor.

  • In ultimii 7 ani, AbbVie a majorat cu 195% valoarea dividendului si face parte din structura indicelui S&P Dividend Aristocrats Index (companii care au majorat anual valoarea dividendului in fiecare dintre ultimii 25 de ani).

Atractivitatea potentiala a sectorului de sanatate si biotehnologie din SUA depaseste cu mult incercarile punctuale de a obtine un vaccin sau tratament anti-Covid. Imbatranirea populatiei si preocuparea tot mai mare pentru o viata activa pot modifica radical perceptia investitorilor vizavi de acest sector care, alaturi de companii specializate de biotehnologie, cuprinde giganti in domeniul farmaceutic si al serviciilor medicale integrate.

  • Nu intamplator, cele mai importante companii de tehnologie se apropie de sectorul de sanatate. Apple vine cu Apple Watch si aplicatia Health. Amazon cu Amazon Care si AWS, Microsoft cu Microsoft Healthcare Bot si Microsoft Cloud, Google cu Google Health si Google Cloud.
  • Deocamdata, implicarea marilor companii de tehnologie este minora si experimentala, dar devine cat se poate de clar ca nume precum Apple, Amazon, Google si Microsoft au agende pe termen lung in privinta sectorului de sanatate.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-moderna-idUSKBN26T21A
https://finance.yahoo.com/news/gilead-positive-final-results-coronavirus-144502515.html
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-novavax-idUSKBN2661PI
https://investors.abbvie.com/news-releases/news-release-details/abbvie-declares-quarterly-dividend-19

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.