Romania: trecem Frontiera, suntem Piata Emergenta

Data: 24/09/2020

Saptamana trecuta, Romania era inca Piata de Frontiera. Din 21 septembrie, am devenit Piata Emergenta. Cine ar putea investi pe bursa noastra de actiuni ca urmare a deciziei FTSE Russell? Cati bani sunt in joc?

Dar, pentru inceput, ce inseamna Piata Emergenta?

  • Chiar si un top al celor mai populare definitii s-ar insira pe cateva pagini, interpretarile expresiei devenind cu timpul foarte flexibile. In 2013, cel care a inventat expresia, Antoine van Agtmael, scria in WSJ ca cea mai atractiva Piata Emergenta in acel moment era...Statele Unite?!?!
  • Si totusi, simplificand: Piata Emergenta descrie o societate care se dezvolta in mod accelerat, se integreaza tot mai bine in sistemul global, are o clasa de mijloc consolidata si un standard de viata in continua imbunatatire.
  • Cu alte cuvinte, o destinatie mai sigura pentru investitori. Gandeste-te la cum arata Romania inaintea aderarii la Uniunea Europeana. Cum aratau bancile noastre sau imobiliarele. Si la cum ne-am dezvoltat ulterior.
  • Pentru a clasifica o piata ca fiind Emergenta, FTSE Russell foloseste 21 de criterii stricte care masoara atractivitatea si accesibilitatea investitiilor la bursa.

Cu cine vom fi vecini?

  • China, India, Indonezia, Rusia si Arabia Saudita. Da, cele mai mari economii emergente din lume.
  • Banca Transilvania (TLV) si Nuclearelectrica (SNN), care tocmai au fost admise in indicii de piata emergenta ai FTSE Russell, vor imparti aceeasi grupa valorica cu Alibaba, Tencent, Taiwan Semiconductor si Naspers.

Pe cine lasam in urma?

  • In clasificarea FTSE Russell, Argentina, Islanda, Kazakhstan, Nigeria si Vietnam raman deocamdata Piete de Frontiera.
  • Raman, de asemenea, in urma Romaniei o serie larga de economii din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Croatia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Cine ar putea investi la BVB?

  • Din acest moment, orice fond de investitii care isi propune sa replice indicii de piata emergenta ai FTSE Russell. Asta inseamna ca lichiditatea si transparenta ar trebui sa creasca pe bursa noastra.
  • Investitiile bursiere totale pe Pietele Emergente prin ETF-uri si fonduri mutuale se ridica la sute de miliarde USD. ETF-urile dedicate Pietelor Emergente, cele mai mari dintre acestea fiind listate inclusiv pe bursele europene, au active totale de peste 245 miliarde USD.

Ce urmeaza?

  • Deocamdata, FTSE Russell clasifica Romania drept Piata Emergenta Secundara. In viitor, am putea face trecerea catre grupa Pietelor Emergente Avansate, alaturi de Taiwan, Thailanda, Malaysia si Cehia.
  • In anumite circumstante, totusi, am putea fi retrogradati in categoria Pietelor de Frontiera. Retrogradarile sunt rare, dar se intampla. In 2016, Grecia s-a intors in grupa Pietelor Emergente Avansate dupa o lunga perioada de timp in care a avut statutul de Piata Dezvoltata.
  • Doar FTSE Russell ne considera in prezent Piata Emergenta. Pentru MSCI si S&P Dow Jones, celelalte doua companii importante care fac aceste clasificari, Romania continua sa fie Piata de Frontiera. Teoretic, odata cu decizia FTSE Russell, va fi mai simplu sa castigam acelasi vot de incredere din partea MSCI si S&P Dow Jones.
Sursa: https://www.ftserussell.com/equity-country-classification
Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.