GameStop: o poveste incurcata

Data: 28/01/2021

A explodat zilele astea cu 1,700% si valoreaza acum 24 miliarde USD.

Apropo, tu stiai ceva despre GameStop inainte de toata povestea asta? Desi are un ditamai istoricul pe Wikipedia, pare mai degraba o companie de tipul Blockbuster. Care in urma cu 20 de ani voia sa cumpere Netflix pentru o suma ridicol de mica, dar care mai are in prezent un singur magazin in SUA (in Bend, Oregon...am verificat). 

Dar daca Netflix a avut nevoie de 23 de ani, GameStop a ajuns celebra peste noapte. Pana si Rezerva Federala e intrebata de situatie si intelegem ca noua echipa economica a presedintelui Joe Biden se uita si ea la grafice. La prima vedere, povestea e in felul urmator:

  • GameStop avea 65 milioane de actiuni in “free float”. Bun, doar ca 55 milioane erau shortate (vandute in lipsa).
  • Un hedge fund pe nume Melvin Capital avea o pozitie short de 55 milioane USD pe GameStop...iar pozitia era publica.
  • Melvin Capital era cunoscut pe Wall Street pentru pozitii short uriase care provocau adesea deprecieri mari ale cotatiilor companiilor listate pe bursa americana. Asa a reusit sa aiba un randament mediu anual de +30% de la infiintarea fondului in 2014 (desi isi taxa investitorii cu 30% din castiguri).
  • Un grup de mici investitori, multi dintre ei avand conturi de tranzactionare la Robinhood, se coalizeaza imediat pe Redditsi decid sa dea o lectie "stabilimentului" de pe Wall Street. Din care aparent Melvin Capital face parte.
  • Cum anume? Investitorii incep sa cumpere agresiv actiuni GameStop pentru a forta un “short squeeze”. Adica o pierdere uriasa celor care au vandut in lipsa actiunile.

Dar daca facem cativa pasi in spate:

  • Pentru a-si permite sa promoveze un comision zero de tranzactionare, Robinhood vinde fluxul de ordine ale clientilor catre companii de “high frequency trading” (HFT) precum Citadel Securities si Virtu.
  • Aparent nimic in neregula, a devenit practica uzuala la brokerii de pe Wall Street...de fapt, 40% din tot volumul de tranzactionare pe bursa americana se face acum in afara pietei...doar ca Robinhood nu a fost suficient de transparent in privinta asta.
  • Un document inregistrat la Securities and Exchange Commission (SEC) arata ca Robinhood a primit doar in primul trimestru din 2020 aproape 100 milioane USD pentru a vinde ordinele clientilor catre Citadel Securities si altor cateva companii HFT.
  • Luna trecuta, Robinhood a platit 65 milioane USD catre SEC dupa ce agentia de reglementare a indicat ca brokerul american a facut in perioada 2015 - 2018 afirmatii inselatoare inclusiv pe propria pagina FAQ despre sursa veniturilor pe care le-a obtinut.
  • SEC: in aceeasi perioada de timp, Robinhood a furnizat cotatii non-optime clientilor, provocand acestora pierderi de 34 milioane USD chiar si luand in considerare economiile facute prin neplata vreunui comision de tranzactionare.

In toata povestea asta, ce face Citadel Securities? Care, apropo, “vede” ordinele clientilor Robinhood inainte de a fi executate. Inclusiv ordinele lansate pe GameStop.
Citadel Securities anuntaca va investi de urgenta 2.75 miliarde USD in...Melvin Capital. Adica in "stabilimentul" impotriva caruia lupta clientii cu conturi de tranzactionare la Robinhood. Care Robinhood este platit de catre Citadel Securities pentru a vinde ordinele propriilor clienti.

Ceva parca nu se leaga vizavi de etica acestui angrenaj…

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.