Energia verde: cele mai importante companii listate

10/12/2020

In iulie, Uniunea Europeana a aprobat cel mai important program stimulativ verde din istorie

In valoare de peste 500 miliarde EUR, initiativa va sprijini o serie larga de business-uri nepoluante, de la productia de autovehicule electrice la dezvoltarea surselor de energie regenerabila si utilizarea acestora in agricultura.

 • Ca pondere, programul destinat protectiei mediului inconjurator reprezinta aproape o treime din valoarea unui stimul fiscal de 1.8 trilioane EUR.
 • 30% din fonduri vor fi atrase prin obligatiuni verzi.
 • Bugetul european pentru 2021 - 2027 trebuie sa indeplineasca cerintele neutralitatii climatice, 40% din bugetul pentru agricultura urmand sa fie directionat catre initiativele de protectie a mediului.

Pana in 2030, Uniunea Europeana estimeaza un numar de 35 milioane de autovehicule electrice operationale pe continent.

 • La finalul anului 2019, existau 1.8 milioane autovehicule electrice in Europa (din care 560,000 inregistrate anul trecut, marcand o cota de piata de 3.6% din total), mai multe decat in SUA (1.4 milioane), dar mai putine decat in China (3.5 milioane).
 • In prima jumatate a acestui an, vanzarile de autovehicule electrice in Europa au reprezentat 8% din total.

In Europa, companiile clasice de utilitati incearca sa se reinventeze in aria producerii si a distribuirii de energie electrica din surse regenerabile

Enel (Italia) si Iberdrola (Spania) sunt printre exemplele cele mai relevante in acest sens, acestea fiind in prezent cele mai mari companii producatoare de energie regenerabila din lume.

 • Ambele companii seamana ca model de business cu NextEra Energy din SUA, diferenta fiind ca Enel si Iberdrola au expunere internationala, nu doar locala.
 • Enel si Iberdrola imprumuta caracteristici ale gigantilor petrolieri, fiind integrate pe verticala: cele doua companii obtin autorizatii guvernamentale pentru locatiile de exploatare a energiei eoliene si a celei solare, dezvolta proiectele in cauza si apoi administreaza capacitatile de productie si retelele de distributie.
 • Enel este cea mai importanta companie de utilitati din Europa, operand in prezent pe continentul european, SUA si America Latina. Compania intentioneaza sa-si tripleze capacitatea de producere a energiei regenerabile la 120 GW pana in 2030 cu ajutorul unor investitii totale de 160 miliarde EUR.
 • Iberdrola va cheltui 75 miliarde EUR pentru a-si dubla capacitatea de a produce energie verde la 60 GW pana in 2025. Compania are operatiuni in Europa si SUA. Devine unul dintre cei mai mari jucatori pe piata energiei din SUA dupa ce a achizitionat luna trecuta PNM Resources, distribuitor de energie in New Mexico si Texas.
 • Neoen (Franta) are operatiuni importante in Europa, Australia si America Latina. Compania alimenteaza cu energie electrica subsidiara Alphabet din Finlanda.
 • RWE (Germania) produce deja peste jumatate din electricitate din surse regenerabile, proportia urmand sa creasca la 70% pana in 2024.

Chiar si fara sa beneficieze de subventii guvernamentale, multe dintre sursele de energie regenerabila sunt in prezent la fel de ieftine precum combustibilii fosili. Alphabet, Amazon, Walmart si alte companii importante cumpara deja energie direct de la producatorii nepoluanti.

 • In 2019, Alphabet a cumparat pentru centrele proprii de date din Uniunea Europeana energie eoliana si solara care ar putea alimenta jumatate de milion de locuinte anual. Investitiile facute de Amazon ajuta o serie de centrale eoliene si proiecte de energie regenerabila din Irlanda, Spania, Suedia si Marea Britanie sa functioneze fara subventii guvernamentale.
 • Alcoa, McDonald's, Facebook si Microsoft sunt alte cateva companii americane importante care cumpara energie produsa din surse regenerabile de la producatori europeni. De fapt, din 2007 pana in prezent, peste jumatate din contractele pe termen lung de furnizare a energiei electrice produse din surse regenerabile in Europa au fost incheiate de catre companii din SUA.

La inceputul acestui an, energia eoliana si cea solara reprezentau aproape 14% si respectiv 5% din totalul energiei produse in Europa. Potrivit unei estimari BloombergNEF, proportiile ar putea creste la 39% si respectiv 11% in 2030.

In aria producerii de turbine eoliene, a carei complexitate o depaseste pe cea a panelurilor solare, companii europene precum Vestas (Olanda) si Siemens Gamesa (Germania - Spania) au reusit sa se impuna drept lideri globali. Din urma incearca sa vina puternic General Electric (SUA).

In SUA, investitorii se asteapta ca noua administratie Joe Biden sa sprijine accelerarea tranzitiei catre energie verde.

 • In iulie, Joe Biden a promis ca energia verde va fi obiectivul central al unor investitii totale in valoare de 1.7 trilioane USD in urmatorii 10 ani.
 • Joe Biden sustine revenirea SUA in Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si atingerea neutralitatii climatice pana in 2050.
 • Pana si Rezerva Federala vorbeste despre protectia mediului inconjurator, introducand aceasta notiune in raportul de stabilitate financiara pentru prima data in istoria institutiei.
 • In prezent, combustibilii fosili au o pondere de 63% in totalul surselor de generare a energiei electrice in SUA.

In octombrie, NextEra Energy, cea mai importanta companie americana din aria energiei regenerabile ale carei proiecte verzi sunt echivalente unei capacitati potentiale de 15,000 MW, a reusit sa atinga o capitalizare bursiera mai mare decat cea a Exxon (139 miliarde USD).

 • In urma cu 7 ani, Exxon era cea mai valoroasa companie listata pe bursa americana. Dar in perioada care a trecut din 2013, Exxon a pierdut peste jumatate din valoarea de piata, in timp ce NextEra Energy s-a triplat.

Jumatate din cele mai mari ETF-uri specializate pe energie verde listate in SUA includ Tesla. Alte companii prezente in topul detinerilor: Sunrun (SUA), Vivint Solar (SUA), NextEra Energy (SUA), Siemens Gamesa (Spania - Germania), Albioma (Franta), EDP Renovaveis (Spania), Atlantica Sustainable Infrastructure (Marea Britanie) si Northland Power (Canada).

 • In urmatorii 15 ani, companiile de utilitati din SUA ar putea dezvolta o capacitate de a genera energie regenerabila de 100,000 MW, suficienta pentru a inlocui aproape 10% din energia totala produsa in prezent.
 • Printre companiile implicate in aceasta cursa regasim: Xcel Energy (lider in constructia de centrale eoliene), American Electric Power (care livreaza energie catre clienti din 11 state americane) si Edison International (compania-mama a Southern California Edison).
 • Brookfield Renewable Partners (Canada) construieste si opereaza instalatii de producere a energiei regenerabile cu o capacitate totala de 19 GW in America de Nord si de Sud, Europa, India si China.

China promite ca va atinge neutralitatea climatica pana in 2060.

 • In prezent, producatorii chinezi reusesc sa vanda paneluri solare la o cincime din costul afisat in urma cu o decada.
 • China este lider global in capacitatea eoliana si solara instalata si gazduieste cea mai importanta piata auto din lume pentru modele electrice si hibrid.
 • Pana la finalul anului 2022, 40% din vanzarile Tesla s-ar putea intampla in China. Pana in 2035, potrivit indicatiilor date de catre autoritatile de la Beijing, jumatate din autovehiculele vandute ar trebui sa fie electrice sau propulsate de pe hidrogen.

In mixul surselor de energie regenerabila apare tot mai frecvent mentionat hidrogenul verde.

 • In SUA, pana in 2050, cererea pentru hidrogen ar putea creste cu 22 milioane pana la 41 milioane tone metrice anual, comparativ cu 10 milioane tone metrice in prezent.
 • La nivel global, se estimeaza ca piata hidrogenului verde ar putea ajunge la o valoare totala de 11 trilioane USD pana in 2050.

Dintre companiile importante interesate de producerea hidrogenului verde regasim BP (Marea Britanie), Royal Dutch Shell (Marea Britanie - Olanda), Siemens Energy (Germania) si Air Liquide (Franta).

 • Pana si Airbus pariaza pe hidrogen. In septembrie, Airbus a anuntat ca isi propune ca in cel mult 5 ani sa construiasca un avion viabil din punct de vedere comercial cu propulsie pe baza de hidrogen.
 • Airbus sugereaza ca, cel putin pe termen scurt si mediu, hdrogenul este o sursa de energie mai promitatoare decat bateriile in sectorul producatorilor de aeronave. Se estimeaza ca hidrogenul verde ar putea ajunge la un cost competitiv pana in 2030.

Surse:
https://www.ttnews.com/articles/eu-approves-biggest-green-stimulus-history
https://www.cnbc.com/2020/09/16/eu-von-der-leyen-wants-30percent-of-the-fiscal-stimulus-to-be-raised-via-green-bonds.html
https://theicct.org/sites/default/files/publications/EV-EU-Factbook-2020.pdf
https://www.reuters.com/article/us-climate-change-eu-autos/electric-cars-to-triple-market-share-in-europe-amid-covid-19-researchers-say-idUSKBN26X23F
https://www.ft.com/content/8cae665f-4910-4cdd-91ea-f58c4ce5afbf
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-22/green-is-good-for-power-traders-chasing-430-billion-market
https://www.wsj.com/articles/big-oils-lessons-for-the-new-green-supermajors-11606304399
https://www.wsj.com/articles/europes-biggest-utility-company-to-ramp-up-spending-on-wind-solar-power-11606228607
https://www.wsj.com/articles/green-power-giant-iberdrola-plans-88-billion-investment-to-capitalize-on-energy-transition-11604587299
https://www.wsj.com/articles/investors-bet-biden-will-accelerate-shift-to-renewable-energy-11605009609
https://www.cnbc.com/2020/10/01/bidens-1point7-trillion-climate-plan-would-be-blow-to-big-oil-.html
https://www.cnbc.com/2020/11/12/the-fed-is-set-to-take-on-a-new-challenge-climate-change.html
https://www.ft.com/content/0a20c514-0dbe-42bd-9014-6c22821a093a
https://www.wsj.com/articles/investors-beware-utility-stocks-could-become-less-predictable-11602884773
https://www.marketwatch.com/story/here-are-the-clean-energy-etfs-and-stocks-that-are-soaring-in-2020-2020-09-29
https://www.wsj.com/articles/why-investors-have-learned-to-love-wind-and-solar-power-11594027941
https://www.wsj.com/articles/u-s-companies-fuel-europes-green-energy-push-11579437000
https://www.ft.com/content/9656e36c-ba59-43e9-bf1c-c0f105813436
https://www.cnbc.com/2020/11/23/chinese-ev-rivals-line-up-to-challenge-tesla-on-their-home-turf-.html
https://www.cnbc.com/2020/11/01/how-salt-caverns-may-trigger-11-trillion-hydrogen-energy-boom-.html
https://www.bloombergquint.com/business/airbus-air-fp-bets-on-hydrogen-to-deliver-zero-emission-planes


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)