ETF-urile: de ce sunt atractive pentru portofoliul tau?

28/07/2021

ETF-urile au aparut in 1993...iar de atunci, investitorii nu s-au uitat in urma. Dar ce sunt ETF-urile si cum se explica atractia pentru ele?
  • Technic, sunt fonduri de investitii listate la bursa. ETF este abrevierea de la "exchange-traded fund". Mai putin tehnic: ETF-urile sunt o forma simpla si accesibila de a crea expunere in portofoliul tau pe orice clasa de active si chiar pe strategii particulare de investitie.
    Gandeste-te la S&P 500. Este probabil cel mai popular indice bursier din lume, dar nu-l poti tranzactiona direct. Nu poti cumpara un indice (bursier sau de alta natura) asa cum ai cumpara o actiune listata, ai nevoie de un instrument financiar care sa replice cat mai exact evolutia acestuia.
  • Apropo, creat in 1993 de catre State Street, primul ETF din istorie si-a propus sa urmareasca tocmai indicele S&P 500. Avea sa devina cel mai bine capitalizat ETF din lume, avand in prezent active de aproape 400 miliarde USD.
  • La bursa nu poti investi direct nici in aur, petrol sau imobiliare. Dar exista cel putin un ETF pentru fiecare dintre acestea.
  • Sau poate vrei expunere pe un sector intreg, nu neaparat pe companii individuale. Imagineaza-ti cat de mari ar fi comisionale cumulate daca ai cumpara toate companiile care formeaza indicele Nasdaq 100? Dar poti investi usor intr-un ETF care urmareste performanta celui mai cunoscut indice al sectorului de tehnologie, platind un singur comision.
  • Si cum ar fi sa existe un ETF cu expunere pe intreg universul claselor de active? Mai avem de asteptat, dar MSCI lucreaza deja la un indice care sa includa marfuri, imobiliare, infrastructura, imprumuturi bancare si detineri private in companii de tehnologie pe langa actiuni si obligatiuni. Daca ar exista, un asemenea indice ar deschide calea pentru aparitia unui ETF similar.
    De aici atractia irezistibila a ETF-urilor: sunt instrumente usor de inteles, accesibile si iti permit sa investesti in orice segment al bursei, in orice clasa de active si in orice fel ti-ai imagina viitorul.
  • Simplitatea vine si din faptul ca ETF-urile arata si se comporta precum o actiune. Sunt listate pe burse, au simbol si pot fi cumparate sau vandute in orice moment pe parcursul sesiunii de tranzactionare.
    In primele 6 luni din acest an, investitiile la nivel global in ETF-uri s-au ridicat la 659 miliarde USD (comparativ cu 767 miliarde USD in intregul an precedent).
  • Investitiile in ETF-urile de actiuni au depasit deja sumele inregistrate in intregul an 2020. Mai exact, acestea au fost de 459 miliarde USD (comparativ cu 366 miliarde USD anul trecut si 283 miliarde USD in 2019). Ce-i drept, indicele S&P 500 tocmai a avut al doilea cel mai bun inceput de an dupa 1998.
  • Anul trecut, investitiile in ETF-uri care isi selecteaza detinerile din perspectiva factorilor ESG (de mediu, sociali si de guvernanta corporativa) au fost de 75 miliarde USD, o valoare record si tripla fata de cea inregistrata in 2019. ETF-urile listate pe bursele europene au punctat cel mai bine la acest capitol.
  • De altfel, ETF-urile listate in Europa devin la randul lor foarte populare. Investitiile totale in acestea s-ar putea dubla in 2021 comparativ cu valoarea record inregistrata anul trecut.
  • Deocamdata, cei mai interesati de ETF-uri listate pe bursele europene sunt investitorii institutionali, ale caror detineri au crescut de la 570 miliarde USD in urma cu 5 ani la peste 1,4 trilioane USD la finalul lunii aprilie a acestui an. Ponderea investitorilor de retail care au ETF-uri in portofolii este de pana la 20% pe continent, comparativ cu aproape 40% in SUA.
  • La finalul anului trecut, existau peste 2.200 de ETF-uri listate pe bursa americana. In Europa, numarul acestora a crescut de peste 10 ori in ultimii 15 ani, de la 168 in 2005 la 1.820 la finalul anului trecut. Peste tot in lume, sunt 7.602 de ETF-uri.
  • Piata totala de ETF-uri se ridica in prezent la 9 trilioane USD. BlackRock estimeaza ca aceasta cifra va creste la 15 trilioane USD pana in 2025.
    Singurul ETF listat la Bursa de Valori Bucuresti aproape si-a dublat numarul de investitori si valoarea activelor nete in prima jumatate a acestui an.
  • ETF BET Patria-Tradeville urmareste performanta celor mai lichide 17 companii listate din structura indicelui de referinta BET, reinvestind automat dividendele.
  • A debutat pe bursa noastra in august 2012 la pretul de 5 lei/unitate si se tranzactioneaza in prezent la 16,5 lei/unitate, ceea ce inseamna ca randamentul cumulat in cei 9 ani de existenta a fost de circa 230%.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.