Dividendele revin pe marile burse internationale

03/12/2020

In trimestrul 3, dividendele platite investitorilor la nivel global au scazut cu 55 miliarde USD, la 330 miliarde USD, adica o reducere de 11% fata de perioada similara din 2019.

• Companiile cel mai sever afectate au fost producatorii auto si bancile. Companiile cele mai generoase au fost cele de sanatate si producatorii si distribuitorii de alimente.
  • In termeni absoluti, printre companiile globale care au platit cele mai mari dividende au fost Microsoft, Apple, AT&T, JPMorgan Chase, Johnson & Johnson, Verizon, L'Oreal, Gazprom si Rosneft.

In SUA, acolo unde accentul a fost pus in acest an pe reducerea sau suspendarea "buybacks", valoarea totala a dividendelor a ramas aproape neschimbata fata de perioada similara din 2019.

• Si totusi, o companie din sase listate pe bursa americana a redus sau suspendat plata dividendelor.
  • In Europa, dividendele au scazut cu aproape 27% fata de perioada similara din 2019.
  • In Canada, in schimb, dividendele au crescut pentru al 15-lea trimestru consecutiv. In China, 75% din companii au mentinut sau chiar majorat dividendele.

In trimestrul 3, la nivel global, o treime din cele 1,200 de companii cu capitalizare mare interogate au redus sau suspendat dividendele.

• Si totusi, scaderea dividendelor platite in trimestrul 3 a fost mai putin severa decat cea din trimestrul precedent. In plus, unele dintre companiile care au suspendat dividendele in prima jumatate a acestui an au anuntat reintroducerea lor, in particular in Germania si Franta.
  • Per total, in 2020 valoarea totala a dividendelor platite la nivel global ar putea fi de 1.2 trilioane USD, marcand o scadere de 17% pana la 20% fata de anul precedent.

In 2021, in scenariul cel mai pesimist, dividendele sunt estimate sa ramana neschimbate. In cel mai optimist scenariu, dividendele sunt estimate sa creasca cu 12% fata de acest an.
In privinta "buybacks", in trimestrul 3, companiile din structura indicelui S&P 500 si-au rascumparat actiuni proprii in valoare totala de 112 miliarde USD, marcand o crestere de 26% fata de trimestrul precedent. Goldman Sachs estimeaza ca, in trimestrul 4, "buybacks" vor creste din nou, la 125 miliarde USD.