De ce se scumpeste energia electrica?

15/06/2021

In 2021, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti e plin de energie. Dar si de energie electrica. Transelectrica, Nuclearelectrica si Electrica sunt primele nume care ne vin in minte. OMV Petrom are propriile proiecte in aceasta arie. Iar Alro este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania.
  • In aceasta primavara, insa, cresterea brusca a consumului de energie a accentuat profilul de importator net al Romaniei. La mijlocul lunii mai, Romania importa de pe pietele din regiune peste 20% din necesarul de consum. Iar preturile spot asociate “Pietei pentru Ziua Urmatoare” (“Day-Ahead Market”) au depasit 440 RON / MWh.
  • In mod circumstantial, presiunile au fost accentuate de intrarea pe 9 mai a unitatii 2 a centralei nucleare de la Cernavoda in programul de oprire planificata. Nuclearelectrica nu specifica termenul exact al acestei opriri, dar in 2019 o actiune similara a durat 32 de zile.
    La nivel european, cresterea preturilor energiei electrice a reflectat: (1) revenirea economiilor ca urmare a relaxarii restrictiilor impuse de pandemie, (2) explozia cotatiilor marfurilor si (3) cresterea accelerata a pretului certificatelor privind emisiile de carbon (deja la noi maxime record, la peste 50 EUR / tona).
  • Mai sunt si preocuparile tot mai mari in privinta protectiei mediului inconjurator. Acestea antreneaza masuri fara precedent indreptate impotriva producatorilor si procesatorilor de combustibili fosili (inclusiv pe filiera Agentiei Internationale de Energie).
  • Apropo: la nivel global, cantitatea emisiilor de carbon eliberate in atmosfera tocmai a atins cea mai mare valoare din ultimii...4.5 milioane de ani.
  • Deocamdata, combustibilii fosili sunt responsabili pentru 84% din productia de energie la nivel global. Ori, riscul aparitiei unor “goluri de aer” creste in mod pronuntat. Pe termen scurt, este putin probabil ca acest risc sa fie contracarat eficient de utilizarea surselor regenerabile.