Daca aurul ar putea vorbi...

Data: 23/03/2021

Ce ar spune aurul despre filmul ultimului an pe care l-a vazut America? Unul in care intreaga cantitate de dolari americani in circulatie a crescut cu 26% spectaculoase.

    In SUA, anul 2020 a fost cu totul atipic: recesiunea a fost de 5 ori mai severa decat in orice ocazie comparabila din ultimii 80 de ani, dar a durat doar 25% din timpul mediu al unei perioade de contractie economica.
  • Si mai atipic pentru o recesiune: populatia americana a realizat economii in exces de 1.6 trilioane USD (inclusiv 150 miliarde USD din refinantari de ipoteci).
  • La inceputul acestui an, rata economisirii din SUA a inceput sa creasca din nou, situandu-se acum la 20%. A depasit 33% in luna aprilie a anului trecut.
  • Populatia a pierdut venituri directe de 490 miliarde USD, dar a castigat 1.3 trilioane USD din transferuri fiscale (iar cifra aceasta nu include cel mai recent program fiscal stimulativ in valoare de 1.9 trilioane USD).
  • In numai 3 luni, deficitul bugetar al SUA a crescut mai mult decat in ultimele 5 recesiuni luate impreuna.
  • In numai 6 saptamani, Rezerva Federala a cheltuit mai mult decat in ultimii 10 ani luati impreuna pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale. Plus 14 miliarde USD cheltuiti pentru a cumpara obligatiuni corporative.
  • Masa monetara M2 a crescut anualizat cu 26%. S-a mai intamplat o singura data, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
    Si totusi, Rezerva Federala crede ca inflatia este doar temporara. Asadar, majorarea dobanzii cheie este exclusa (pana cel mai devreme in 2023).
  • Pentru un timp, reactia bancii centrale ar putea privi exclusiv asteptarile inflationiste. Acestea se exprima prin cresterea cotatiilor marfurilor, rotatia bursei americane dinspre sectoarele de crestere ("growth") catre cele ciclice si de valoare ("value") si, problematic, avansul dobanzilor obligatiunilor guvernamentale cu scadente medii si lungi.
  • Pentru a stopa inflamarea asteptarilor inflationiste, Rezerva Federala pare sa aiba optiuni limitate.
  • Cea mai radicala dintre acestea ar fi impunerea unui prag maxim de toleranta pentru dobanzile obligatiunilor guvernamentale la anumite scadente medii si lungi. Exemplu: dobanda obligatiunilor guvernamentale cu scadenta la 10 ani sa nu depaseasca pragul de 2%. Banca centrala a mai recurs la aceasta masura radicala de plafonare a dobanzilor in anii '40.
  • O masura ceva mai blanda ar fi reactivarea "Operation Twist" (incercata in 1961 si, mai recent, in 2011) care presupune simultan vanzari de obligatiuni guvernamentale cu scadente scurte si cumparari de obligatiuni guvernamentale cu scadente medii si lungi. In acest fel, marimea bilantului bancii centrale ar ramane teoretic constanta.

Surse:
https://ycharts.com/indicators/us_m2_money_supply_yoy
https://www.goldmansachs.com/insights/talks-at-gs/stanley-druckenmiller-f/transcript.pdf
https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/consumers-to-unleash-trillions-of-dollars-in-excess-savings-when-pandemic-ends-62511820
https://www.wsj.com/articles/cash-out-refinancings-hit-highest-level-since-financial-crisis-11615458602
https://fred.stlouisfed.org/series/PSAVERT
https://www.ft.com/content/e8d6b6e6-1f19-473e-a1c5-fbe077615e0f
https://apnews.com/article/powell-higher-inflation-temporary-no-rate-hikes-28b91e4779c7b45b63d9d4a7d123d0cf#
https://libertystreeteconomics.newyorkfed.org/2020/04/how-the-fed-managed-the-treasury-yield-curve-in-the-1940s.html
https://www.thebalance.com/what-is-operation-twist-416914
https://www.cnbc.com/2021/03/01/fed-policy-changes-could-be-coming-in-response-to-bond-market-turmoil-economists-say.html

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.