Cum a ajuns petrolul la 80 USD/baril?

08/07/2021

    Reformulam intrebarea: cum am ajuns la 80 USD/baril dupa ce, in primavara anului trecut, vanzatorii erau cei care ii plateau pe cumparatori?
  • Economiile globale si-au revenit peste asteptari, iar campaniile de vaccinare accelereaza peste tot in lume. Asta inseamna ca cererea de petrol surprinde cu valori tot mai ridicate, iar stocurile sunt tot mai reduse.
  • Aprecierea cotatiilor petrolului nu a fost izolata. Aproape toate marfurile au devenit cu mult mai scumpe in ultimul an (cu exceptia notabila a aurului).
  • In piata petrolului, cererea mai mare ar putea fi echilibrata de cresterea productiei, corect? Teoretic, da. In practica, nu e asa simplu.
  • OPEC+ vrea sa creasca gradual productia colectiva de petrol. Dar negocierile purtate zilele trecute au fost suspendate brusc fara niciun rezultat concret.
    Care este, totusi, imaginea de ansamblu in care avem cele mai mari cotatii ale petrolului din ultimii 3 ani?
  • International Energy Agency (IEA) estimeaza ca, la aproape 101 milioane barili/zi, cererea globala pentru petrol va depasi valorile pre-pandemie pana la finalul anului viitor. Asta daca politicile din piata petrolului raman neschimbate.
  • OPEC crede ca productia de petrol din SUA va ramane relativ stabila in acest an, inregistrand o crestere de numai 200 de mii barili/zi.
    De ce vorbim de America? Pentru ca, in urma cu doar cativa ani, devenise in mod neasteptat cel mai mare producator de petrol din lume.
  • Recent, totusi, productia de petrol din SUA s-a situat la aproximativ 11 milioane barili/zi, cu 2 milioane barili/zi mai mica fata de valorile maxime ale anului trecut.
  • Stocurile de petrol din SUA sunt acum de 452 milioane barili, cu 15% mai mici fata de anul trecut pe vremea asta (si cu 3% mai mici fata de iunie 2019). De fapt, stocurile americane scad in aceasta vara in cel mai pronuntat ritm din ultimii aproape 40 de ani!
  • Cantitatea de petrol furnizata de OPEC+ este cu peste 5 milioane barili/zi mai mica decat cea inregistrata pre-pandemie.
    Dar adevaratul "elefant din camera" pare a fi asediul pe care il suporta acum companiile producatoare de petrol din Europa si America de Nord. Si, de fapt, intreg sectorul global de energie.
  • Pe 26 mai, in ceea ce presa britanica a numit "Miercurea Neagra", Exxon + Chevron + Royal Dutch Shell au fost pur si simplu umilite in adunari ale actionarilor si curti europene de justitie. Miza confruntarilor: accelerarea tranzitiei catre forme nepoluante de energie.
  • IEA estimeaza ca obiectivele globale de neutralitate climatica pot fi atinse doar daca toate proiectele noi de petrol si gaz natural sunt oprite..
  • Bancile centrale semnalizeaza ca obiectivele de neutralitate climatica joaca un rol tot mai important in abordarile si operatiunile de politica monetara (inclusiv la nivelul Rezervei Federale, al Bancii Centrale Europene si al Bank for International Settlements).
  • Potrivit celor mai recente date disponibile, petrolul inseamna aproximativ 33% din piata globala de energie. Cumulativ, combustibilii fosili au o pondere de circa 84%. Daca aceste surse conventionale sunt scoase brusc din tablou, cum ar putea fi acoperite nevoile uriase de energie ale lumii, in particular in economiile emergente?
  • Mai ales ca, asa cum vedem zilele acestea, OPEC+ nu pare sa mai aiba motivatia de a juca rolul traditional al producatorului de ultima instanta.
  • In noile circumstante sociale, politice si de guvernanta corporativa, OPEC+ stie ca poate castiga cota de piata inclusiv contra producatorilor americani chiar fara sa recurga la masuri drastice precum o crestere uriasa a productiei si/sau taieri dramatice ale preturilor (asa cum s-a intamplat la mijlocul decadei trecute).
Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.