Cine investeste la Intel?

Data: 14/01/2021

2020 a fost anul investitorilor activisti. Paul Singer pare ca a facut minuni la SoftBank si incearca ceva similar la Twitter, in timp ce Daniel Loeb a solicitat suspendarea dividendului la Disney (adica 3 miliarde USD anual) si concentrarea investitiilor pe continut streaming via Disney+.

Tot Daniel Loeb este cel care, potrivit unor surse citate de Reuters chiar la finalul anului trecut, a investit 1 miliard USD in Intel. Dar cu conditii.

  • Investitorul solicita accelerarea schimbarilor strategice la producatorul american de semiconductori ramas in urma concurentilor locali si a celor din Asia de Sud-Est. In primul rand, Intel trebuie sa-si externalizeze capacitatile de productie, indica investitorul.
  • Fara aceste schimbari, avantajele competitive pe care inca le are la nivel global sectorul american al producatorilor de semiconductori ar fi compromise dramatic, spune Daniel Loeb.
  • Intel a salutat recomandarile investitorului si a promis ca va lua in considerare meritele acestora. De fapt, Intel ar putea sa anunte primele schimbari de strategie chiar acum in ianuarie. Iar potrivit Bloomberg, Intel discuta deja cu Samsung Electronics si Taiwan Semiconductor Manufacturing despre externalizarea unei parti a productiei de microprocesoare.
  • BREAKING NEWS: Pe 13 ianuarie, Intel a anuntat (surprinzator?) ca se va desparti luna viitoare de CEO-ul Bob Swan. Acesta va fi inlocuit de Pat Gelsinger, actualul CEO VMWare. Gelsinger a lucrat anterior ca Chief Technology Officer la Intel.

Anul trecut, Intel a pierdut 17%, in timp ce Nvidia si AMD au avansat cu 122% si respectiv 100%.

  • Erorile de strategie, amanarile repetate, reorientarea partenerilor catre AMD, ascensiunea spectaculoasa a Nvidia, tranzitia brusca pe care o face Apple catre microprocesoare proprii: toate acestea au incurcat Intel intr-un an in care, aproape fara exceptie, producatorii americani de semiconductori au ajuns sa se tranzactioneze la noi maxime record.
  • Concurenta devine tot mai intensa si din partea unor producatori din Asia de Sud-Est precum Taiwan Semiconductor Manufacturing si Samsung Electronics.
  • Intre timp, Apple, Amazon, Microsoft si Amazon dezvolta deja sau lucreaza la propriile variante de semiconductori.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-softbank-group-results/softbanks-vision-fund-back-to-black-even-as-some-of-sons-tech-bets-sting-idUSKBN27P0HA?il=0
https://www.theguardian.com/business/2020/mar/09/twitter-jack-dorsey-elliott-management-agreement
https://www.reuters.com/article/us-disney-third-point/activist-investor-dan-loeb-urges-disney-to-end-dividend-to-fund-streaming-content-idUSKBN26S2YJ
https://www.reuters.com/article/us-intel-thirdpoint-exclusive-idUSKBN2931PS
https://www.zdnet.com/article/intel-has-talked-with-taiwan-semi-samsung-about-making-its-chips-says-bloomberg/
https://www.cnbc.com/2021/01/13/intel-ceo-bob-swan-to-step-down-in-february.html


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)