Ce simboluri bursiere are vacanta de vara?

Data: 30/03/2021

Airbnb s-a listat in decembrie. Reformulam: in decembrie 2020.

 • A fost un act de curaj. Dar n-a fost deloc rau. Airbnb s-a listat la 68 USD/actiune si a deschis prima zi de tranzactionare la...146 USD/actiune.
 • La debutul pe NASDAQ, compania a ajuns sa valoreze peste 86 miliarde USD. La fel ca Booking Holdings. Si de cateva ori mai mult decat Expedia (18 miliarde USD), Marriott (42 miliarde USD) si Hilton Worldwide Holdings (29 miliarde USD). Mai mult chiar decat Delta Air Lines (30 miliarde USD).
  In 2020, Airbnb a renuntat la orice forma de marketing. La ce bun intr-o pandemie globala, corect?
 • Si totusi: traficul pe site-ul Airbnb a explodat imediat la 95% din cifrele inregistrate in 2019. Fara niciun fel de promovare. La finalul anului trecut, 90% din vizitele online facute pe site au fost la cost zero pentru companie.
 • CEO-ul Brian Chesky: Airbnb nu va mai cheltui atat de mult pentru marketing (ca procent din vanzari) comparativ cu perioada pre-Covid.
 • La prima raportare a rezultatelor financiare post-IPO, Airbnb a indicat o pierdere substantiala de aproape 4 miliarde USD (pentru trimestrul 4 din 2020). Dar vanzarile au fost peste asteptari, de peste 850 milioane USD (-22% fata de perioada similara din 2019).

Sau poate nu preferi rezervarile prin Airbnb. Am zis ceva despre Marriott mai sus?

  Celebrul lant hotelier (aproape 7,000 de proprietati in peste 130 de tari) a redevenit profitabil chiar din...vara anului trecut. 100 milioane USD cu semnul plus in fata. Comparativ cu 230 milioane USD, dar cu minus, in trimestrul precedent.
 • Asta chiar daca numai o treime din camere au fost ocupate in America de Nord. Si aproape 1 din 5 camere in Europa.
 • Cum a reusit? Mariott a castigat cu 57% mai putin decat in perioada similara din 2019, dar a si cheltuit cu 57.2% mai putin.
 • Nu a fost suficient, insa. In ultimul trimestru din 2020, Marriott s-a intors pe pierdere (164 milioane USD) la venituri de putin peste 2 miliarde USD (-60% fata de perioada similara din 2019). Dar compania estimeaza o imbunatatire a cifrelor in a doua jumatate a acestui an.

Cum ajungem la un duplex din New York pe care l-am rezervat prin Airbnb? Sau la o camera de hotel la Marriott sau Hilton?

  Cu Delta Air Lines. Si apoi, odata ajunsi in America, putem calatori cu United Airlines, care tocmai a anuntat ca inregistreaza o postura de "cash" pozitiv (mai devreme decat estima anterior).
 • La mijlocul lunii martie, in SUA au fost inregistrati zilnic peste 1 milion de pasageri. Este cea mai mare cifra din ultimul an.
 • Sa o punem in perspectiva: pe 15 aprilie 2020 au fost inregistrati doar 90,000 de pasageri. Cu 96% mai putini decat in perioada similara din 2019.
 • In august, cifra a saltat la 863,000. Chiar si asa, cu aproximativ 70% mai putini pasageri decat in perioada comparabila a anului precedent.
 • Cam 15% din populatia americana adulta s-a vaccinat deja anti-Covid. Dar Federal Aviation Administration (FAA) anunta toleranta zero in privinta pasagerilor care nu poarta masca.
  In primavara anului trecut, cele mai importante companii americane de transport aerian au primit un ajutor guvernamental de urgenta in valoare de 25 miliarde USD. Plus inca 15 miliarde USD in decembrie. Si inca 14 miliarde USD luna trecuta (imediat dupa ce American Airlines si Southwest Airlines au anuntat pierderi record pentru 2020).
 • In 2021, insa, liniile aeriene nu mai cer bani statului american. Luna aceasta, American Airlines a reusit sa stranga 10 miliarde USD de la investitori prin obligatiuni si imprumuturi, cea mai mare runda de finantare pe care acest sector a vazut-o vreodata.
 • Finantarile se intampla si via IPO-uri. Sun Country Airlines s-a listat luna aceasta la NASDAQ si a avansat cu 51% in prima zi de tranzactionare.
 • Sun Country Airlines = prima listare a unei companii americane de transport aerian din ultimii 2 ani (si cea mai mare dupa Virgin America in 2014). Par sa urmeze curand si altele, inclusiv Frontier Airlines (tot la NASDAQ).
  In Europa, Ryanair se pregateste pentru un trafic de pasageri care ar putea ajunge la 80% din valorile de dinaintea pandemiei. Asta chiar incepand cu mijlocul lunii iunie.
 • Si 85% spre 90% spre finalul acestei veri. Deocamdata, traficul de pasageri la Ryanair este de aproximativ 50% din valorile normale.
 • Autoritatile britanice ar putea redeschide sezonul de calatorii cel mai devreme la mijlocul lunii mai. O veste buna nu doar pentru Ryanair, dar si pentru easyJet si International Airlines Group (parintele British Airways).

Sau poate preferi croazierele?

  Carnival spune ca a adunat mai multe rezervari pentru 2022 decat a avut in 2019. Iar Royal Carribean inregistreaza acum cu 30% mai multe rezervari decat la finalul anului trecut (chiar daca croazierele americane sunt oprite pana cel mai devreme in luna mai).
 • De fapt, Royal Carribean tocmai a anuntat ca va redeschide in iunie croazierele catre Bahamas si Mexic. Toti pasagerii si membrii echipajului trebuie sa fie vaccinati anti-Covid.

Bun, am ajuns la New York. Ce mancam?

  Anul trecut, 17% din restaurantele din SUA s-au inchis definitiv din cauza pandemiei. Adica peste 500,000 de restaurante de orice fel. Inclusiv Ruby Tuesday si Chuck E. Cheese. Alte nume ale sectorului au reusit sa se adapteze rapid. Online, desigur. De exemplu, Chipotle opereaza acum exclusiv via livrari si in regim "pick-up".
 • Cu cine colaboreaza Chipotle pentru livrari? Fa cunostinta cu DoorDash, o alta companie care s-a listat in decembrie.
 • Specializata in livrari online si avand o cota de piata de peste 50% in SUA, DoorDash s-a listat la 102 USD/actiune. La debutul pe NYSE, insa, compania s-a tranzactionat la 182 USD/actiune si o valoare de piata de 60 miliarde USD (de peste 3 ori mai mare decat capitalizarea estimata in vara anului trecut).
 • Cu cateva zile in urma, DoorDash era cotata la 134 USD/actiune si o valoare de piata de 43 miliarde USD. Peste Yum! Brands (33 miliarde USD), care opereaza KFC, Pizza Hut si Taco Bell. Si aproape la fel de mult precum Chipotle (42 miliarde USD).
 • DoorDash, Uber Eats si Grubhub pot factura restaurantele pe care le deservesc cu pana la 30% din valoarea unei comenzi. Nu intamplator Chipotle sau Shake Shack vor sa transeze cumva acesta problema. Iar de colaborarile in cauza se intereseaza in mod activ pana si autoritatile locale din New York si Seattle.
  Am zis Yum! Brands mai devreme? Compania tocmai a achizitionat un “start-up” israelian care se numeste...Tictuk.
 • Nu confunda cu TikTok, chiar daca este vorba despre o platforma social media si de mesagerie prin care...poti comanda mancare.
 • Este a doua achizitie in sfera tehnologiei pe care Yum! Brands o face luna aceasta. Dupa Kvantum, care foloseste inteligenta artificiala pentru a urmari preferintele de consum, generand analize complexe de marketing.
 • In 2020, Yum! Brands a realizat vanzari digitale record de aproape 17 miliarde USD (+45% fata de anul precedent).
 • Mai mult: pana si locatiile fizice Taco Bell seamana tot mai mult cu niste aplicatii Android sau iOS. Iar reteaua acestora se extinde in SUA, urmand sa cuprinda cel putin 30 de restaurante pana la finalul acestui an. Chipotle a realizat ceva similar in toamna anului trecut...fara mese, fara scaune, comenzi exclusiv de pe telefonul mobil.

Oriunde am ajunge in aceasta vara, vom fi nevoiti sa ne miscam. Reformulam: abia asteptam sa ne miscam. Pe jos, cu bicicleta sau chiar cu rolele. Din cand in cand, insa, vom fi tentati sa luam un Uber.

  In Marea Britanie, cei care lucreaza pentru Uber (adica in jur de 70,000 de soferi) vor fi reclasificati drept angajati. Vor avea dreptul la un salariu minim, pensie si concedii platite. Asta inseamna costuri mai mari pentru companie.
 • Si nu oriunde. Marea Britanie este una dintre cele mai mari piete pentru Uber (cam 6% din totalul rezervarilor la nivel global).
 • Asta dupa ce, in toamna, Uber reusise sa previna un aranjament similar in California.
  Apropo: Uber Eats nu este inclus in noul aranjament decis de autoritatile britanice.
 • Divizia aduce deja castiguri mai mari decat activitatea de baza. Asa se face ca, intr-un an pandemic, pierderea in ansamblu la Uber s-a redus la 6.77 miliarde USD, comparativ cu 8.51 miliarde USD in 2019.
 • Iar pentru a castiga si mai mult via Uber Eats, Uber tocmai a achizitionat Postmates pentru 2.65 miliarde USD. La inceputul anului 2019, Postmates opera livrari in aproape 3,000 de orase americane, deservind peste 600,000 de restaurante.
 • Uber se dezvolta acum chiar catre livrari de pachete si medicamente. Deocamdata intr-un numar select de orase americane.

Uber s-a listat in mai 2019. Debutul la NYSE a fost un semi-esec, totusi. Uber a incheiat prima zi de tranzactionare la sub 42 USD/actiune (vs 45 USD/actiune pretul de IPO) si o valoare de piata de 70 miliarde USD (aceasta reducandu-se la jumatate in mai putin de un an).

Acum, insa, Uber se tranzactioneaza la 56 USD/actiune. Capitalizarea bursiera este de 103 miliarde USD, adica exact cifra la care Uber spera la debutul pe bursa americana.

Surse:
https://www.cnbc.com/2021/02/25/airbnb-abnb-earnings-q4-2020.html
https://www.cnbc.com/2020/12/10/airbnb-ipo-abnb-starts-trading-on-the-nasdaq.html
https://www.wsj.com/articles/marriott-international-posts-3q-profit-11604665677
https://www.reuters.com/article/us-marriott-intnl-results-idUSKBN2AI1KT
https://simpleflying.com/scott-kirby-more-travel/
https://www.cnbc.com/2021/03/15/air-travel-recovers-as-vaccinations-spur-bookings.html
https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations
https://www.cnbc.com/2021/03/15/faa-will-keep-zero-tolerance-policy-on-unruly-airline-passengers-as-cases-surge.html
https://www.bbc.com/news/business-52288860
https://www.cnbc.com/2020/12/20/airlines-on-track-to-get-15-billion-in-federal-aid.html
https://www.aerotime.aero/27248-us-airlines-14-billion-bailout-and-no-domestic-testing
https://www.reuters.com/article/us-airlines-results-usa/american-airlines-southwest-post-record-losses-and-signal-need-for-more-aid-idUSKBN29X2GZ
https://www.ft.com/content/0d07fc35-ab72-44e3-a634-df4108f03576
https://www.cnbc.com/2021/03/17/sun-country-airlines-ipo-at-24-a-share-starts-trading.html
https://www.ft.com/content/2a4d69a9-3f3d-4e0e-8e82-6794bca1888a
https://www.ft.com/content/9113b0ff-bc8f-419a-9f28-b0bbc4b71a7e
https://www.cruiseindustrynews.com/cruise-news/24454-duffy-carnival-bookings-very-solid-pent-up-demand.html
https://www.miamiherald.com/news/business/tourism-cruises/article249427065.html
https://www.cruisecritic.co.uk/news/5969/
https://eu.usatoday.com/story/travel/cruises/2021/03/19/royal-caribbean-bahamas-cruise-celebrity-cruises-covid-vaccinated-passengers/4760099001/
https://www.cnbc.com/2020/12/09/doordash-ipo-dash-trading-nyse.html
https://www.wsj.com/articles/restaurants-and-startups-try-to-outrun-uber-eats-and-doordash-11613903401
https://www.cnbc.com/2021/03/24/taco-bell-owner-yum-brands-buys-social-media-ordering-platform-tictuk.html
https://edition.cnn.com/2021/03/23/business/taco-bell-go-mobile-restaurant/index.html
https://www.businessinsider.com/chipotles-chipotlane-drive-thru-review-2021-1
https://www.wsj.com/articles/uber-faces-setback-as-u-k-court-rules-drivers-are-entitled-to-worker-rights-11613729882
https://www.newsweek.com/california-voters-saved-gig-economy-workers-may-pay-heavy-price-1544863
https://www.cnbc.com/2021/02/10/uber-earnings-q4-2020-.html
https://www.uber.com/newsroom/stronger-together-uber-eats-postmates-partner-to-benefit-merchants/
https://www.uber.com/newsroom/moving-more-of-what-matters-with-delivery/
https://www.cnbc.com/2019/05/10/uber-ipo-stock-starts-trading-on-the-new-york-stock-exchange.html
https://www.wsj.com/articles/uber-aims-for-public-valuation-of-as-much-as-100-billion-below-expectations-11554915215


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)