Cati bani face prima litera din alfabet?

Data: 09/02/2021

La Amazon a fost inca un trimestru senzational. Dar Jeff Bezos se va retrage din postura de CEO, candva spre toamna.

• Locul lui Bezos va fi luat de Andy Jassy, care conduce Amazon Web Services inca de la infiintarea acestei divizii in 2003. Jassy lucreaza la Amazon din 1997.
  • Jeff Bezos va deveni presedinte executiv. Cu ceva mai mult timp sa se ocupe de alte proiecte, precum Washington Post si Blue Origin.

In ultimul trimestru al anului trecut, Amazon a incasat peste 125 miliarde USD (+44% fata de perioada similara din 2019). Si 386 miliarde USD in intregul an 2020.

• Ca si la Apple, cifra a depasit in premiera pragul de 100 miliarde USD. Peste asteptarile analistilor si chiar ale companiei.
  • La final de an, Amazon a adaugat 175,000 de angajati, de peste 3 ori mai multi decat in sezonul de sarbatori din 2019. Amazon are acum aproape 1.3 milioane de angajati peste tot in lume.

Amazon Web Services (AWS) a avut incasari de 12 miliarde USD in ultimul trimestru (+28% fata de perioada similara din 2019), reprezentand 10% din veniturile totale.

• AWS este cel mai mare serviciu de "cloud" din lume, avand o cota de piata de 32%, urmat de Microsoft Azure (17%), Google Cloud (7%) si Alibaba Cloud (6%).
  • Totusi, contributia AWS la profitabilitatea companiei a mai scazut. 52% acum comparativ cu aproape doua treimi la finalul anului 2019.

Pana si veniturile din alte surse (care includ publicitatea) au crescut in mod spectaculos.

• Aproape 8 miliarde USD (+64% fata de perioada similara din 2019). Iar profitul net s-a dublat, depasind 7 miliarde USD.
  • Asta inseamna ca Amazon are toti banii din lume pentru investitii. Compania a cheltuit 44 miliarde USD anul trecut pentru extinderea operatiunilor.
  • Pentru trimestrul 1 din 2021, Amazon estimeaza venituri totale peste asteptarile analistilor, cuprinse intre 100 miliarde USD si 106 miliarde USD (adica o crestere cuprinsa intre 33% si 40% fata de perioada similara din 2020).

YouTube si Google Search au stralucit (din nou) pentru Alphabet. Dar Google Cloud nu este inca profitabil.

• In ultimul trimestru al anului trecut, Alphabet a avut incasari totale de aproape 57 miliarde USD (+23% fata de perioada similara din 2019). Si de peste 182 miliarde USD in intregul an 2020, mai mult cu 13% fata de anul precedent (dar si cel mai modest ritm de crestere dupa 2009).
  • Doar din publicitate, compania a obtinut peste 46 miliarde USD, adica 81% din veniturile totale. Chiar daca Alphabet are concurenta tot mai puternica si in acest segment (Amazon, Alibaba) si se confrunta deja cu o serie de investigatii anti-trust in Australia, Asia, Europa si America de Nord.

Google Cloud a adus companiei aproape 4 miliarde USD (+47% fata de perioada similara din 2019). Iar Alphabet a dezvaluit in premiera cifre despre profitabilitatea propriei divizii de "cloud".

• Sau mai precis despre absenta acesteia, cel putin deocamdata: Google Cloud a pierdut putin peste 1 miliard USD in ultimul trimestru si aproape 6 miliarde USD in intregul an 2020.

YouTube si Google Search, insa, au fost partea plina a paharului, inregistrand cresteri ale veniturilor cu 46% si respectiv 17%. Adica aproape 7 miliarde USD pentru YouTube si 32 miliarde USD pentru "search".

• Tragand linie, profitul net al companiei a depasit 15 miliarde USD (+43% fata de perioada similara din 2019). Iar lichiditatile au crescut cu 43% fata de trimestrul precedent, la peste 26 miliarde USD.

La Alibaba...e complicat. Caci nu e usor sa-ti fie suspendat de la o zi la alta cel mai mare IPO din istorie, pentru cel mai important "fintech" din lume.

• Si totusi, Alibaba a reusit sa stranga venituri totale de aproape 34 miliarde USD in ultimul trimestru (+37% fata de perioada similara din 2019). Inclusiv pe seama vanzarilor record la Singles' Day in noiembrie.
  • Compania numara acum 779 milioane de utilizatori activi anual pe platformele proprii (inclusiv Taobao si Tmall), adica o crestere neta de 22 milioane fata de trimestrul precedent.
  • Apropo: China are acum 989 milioane de utilizatori de internet (diferenta fata de India fiind de...350 milioane, mai mare decat intreaga populatie a SUA). 79% din acestia fac cumparaturi online, 388 milioane fiind deja conectati la evenimente de ecommerce in regim “live-streaming”.
  • Divizia de "cloud" a adus peste 2 miliarde USD, cu 50% mai mult comparativ cu finalul anului 2019 si cam 7% din veniturile totale. In plus, al patrulea cel mai mare serviciu de "cloud" din lume a reusit sa fie profitabil pentru prima data in istoria companiei.
  • Profitul net a depasit 12 miliarde USD, oferind posibilitatea continuarii unui program de rascumparare a actiunilor proprii in valoare de pana la 10 miliarde USD care se va derula pana la finalul anului 2022.