BVB: tot mai multi bani, debuturi record

Data: 16/03/2021

Inceputul de an la Bursa de Valori Bucuresti este cel putin la fel de aglomerat (si fast) precum vedem pe marile burse internationale. Aprecieri generoase, lichiditate in crestere si listari spectaculoase.

• In ultimele 12 luni (care au inclus starea de urgenta din primavara), indicele BET-TR (care include dividendele) s-a apreciat cu 18%. Aproape un sfert din acest avans s-a intamplat in primele 2 luni din acest an.
  • Si lichiditatea creste. In ianuarie si februarie, tranzactiile totale pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti au fost de 2,25 miliarde lei (+16% fata de perioada similara din 2020). Crestere chiar mai mare pe sistemul multilateral de tranzactionare: 187 milioane lei (+343% fata de perioada similara din 2020).
  • Avem 4 companii listate care sunt incluse deja in indicii de piata emergenta ai FTSE Russell: Nuclearelectrica (SNN) si Banca Transilvania (TLV) in indicii All-Cap, iar TeraPlast (TRP) si Bittnet Systems (BNET) in indicii Micro Cap. Potrivit Bursei de Valori Bucuresti, sunt sanse ca pe aceasta lista sa vedem cel putin inca o companie listata in cadrul evaluarilor din 2021 ale FTSE Russell.
    Luna aceasta s-au intors la Bursa de Valori Bucuresti emisiunile primare de titluri de stat cu comision zero la subscriere destinate investitorilor de retail. Conform informatiilor publicate de ziarul financiar, in primele doua saptamani de oferta nivelul subscrierilor inregistrate a fost:
  • Pentru titlurile de stat denominate in lei, cu scadenta de 1 an (dobanda anuala 2,85%) s-au inregistrat subscrieri de 147 milioane lei, iar pentru cele tot in lei dar cu scadenta de 3 ani (dobanda anuala 3,1%) subscrierile inregistrate au fost de 102 milioane lei.
  • Pentru titlurile de stat denominate in euro cu scadenta de 5 ani (dobanda anuala 1,55%) subscrierile inregistrate au totalizat 242 milioane lei.

S-au accelerat si finantarile companiilor private pe bursa noastra. In ianuarie, iHunt Technology (HUNT) a atras 7 milioane lei printr-un plasament privat de obligatiuni (HUNT25) intermediat de TradeVille si suprasubscris cu 23%.

Si totusi, piata AeRO a fost cu adevarat vedeta la inceputul acestui an. Acasa pentru o noua generatie de antreprenori si un nou val de companii specializate pe mobila si bricolaj, servicii si tehnologii digitale, agricultura si hobby farming.
  • Una dupa alta, trei listari asistate de TradeVille au stabilit noi recorduri de tranzactionare la debut: MAMBricolaj (MAM) si Safetech Innovations (SAFE) in ianuarie, urmate de Agroland (AG) in martie.

Am parcurs si primul sezon de raportari financiare din 2021. Si am aflat primele propuneri de dividende. Vezi aici si aici (+ podcast-urile special dedicate pe canalul nostru de YouTube) cum arata rezultatele anuale preliminare si dividendele propuse pentru cele mai mari companii listate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.