Amazon: pe cand splitarea actiunilor?

Data: 14/01/2021

Tesla si Apple si-au splitat actiunile anul trecut, devenind astfel mai accesibile micilor investitori. Netflix, Nvidia si in special Amazon sunt asteptate sa faca acelasi lucru in 2021.

• Deocamdata, Amazon nu semnalizeaza iminenta splitarii. In 2017, cand Amazon se apropia in premiera de 1,000 USD/actiune, Jeff Bezos a sugerat ca ia in considerare posibilitatea splitarii, dar nu a promis nimic ferm.
  • Exista un precedent: intr-o perioada de 14 luni, in 1998 si 1999, Amazon si-a splitat actiunile pentru o ratie totala de 12 la 1. Dupa ce a atins un maxim record in decembrie 1999, insa, Amazon a pierdut aproape 95% din valoare.

Amazon va publica rezultatele financiare pentru trimestrul 4 din 2020 la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii februarie (data nu este deocamdata anuntata).

• Analistii estimeaza venituri totale de peste 100 miliarde USD pentru ultimul trimestru al anului trecut pe seama sezonului de sarbatori si a amanarii Prime Day (care, in 2020, s-a intamplat la mijlocul lunii octombrie).
  • Cu ocazia publicarii rezultatelor financiare pentru trimestrul 3 din 2020, Amazon a indicat ca ar putea incasa intre 112 miliarde USD si 121 miliarde USD in ultimul trimestru al anului trecut.
  • In trimestrul 3 din 2020, Amazon a inregistrat venituri totale de 96.15 miliarde USD (+37% fata de perioada similara din 2019) si un profit net record de 6.3 miliarde USD (EPS de 12.37 USD/actiune) (+200% fata de perioada similara din 2019).
  • Tot in trimestrul 3 din 2020, Amazon a incasat venituri din cloud (AWS) de 11.6 miliarde USD (+29% fata de perioada similara din 2019). AWS a insemnat 57% din profitul operational si 12% din veniturile totale.