Commodity Channel Index (CCI)

Contrar denumirii sale, acest indicator poate fi folosit in mod efectiv si în cazul actiunilor, nu doar a marfurilor. Commodity Channel Index masoara variatia pretului unei actiuni fata de media sa statistica. Valori ridicate ale acestui indice arata ca preturile sunt neobisnuit de mari fata de preturile medii in timp ce valori scazute indica preturi neobisnuit de mici fata de medie.

Interpretare Commodity Channel Index (CCI)

Exista doua metode fundamentale de interpretare a CCI: cautarea de divergente si privirea acestuia ca un indicator de supravanzare/supracumparare.

  • o divergenta apare atunci cand pretul actiunii atinge noi maxime in timp ce CCI se situeaza sub maximele anterioare. Aceasta divergenta clasica este urmata de obicei de o corectie a pretului actiunii;
  • in mod normal, CCI oscileaza intre +100 si -100. Folosirea CCI ca un indicator de supracumpîrare/supravanzare se poate realiza in situatiile in care: valoarea sa depaseste +100 (este situatia unei supracumparari si se asteapta o corectie a pretului actiunii), valoarea sa scade sub -100 (situatia unei supravanzari dupa care se asteapta o crestere a pretului).

Calculare Commodity Channel Index (CCI)

La calcularea CCIse utilizeaza pretul, o medie mobila simpla a pretului si deviatia medie a pretului fata de media mobila. CCI afiseaza diferenta dintre pret si media mobila ca o linie de avant care oscileaza peste si sub 0.

Sunt implicati patru pasi in calculul CCI:

  1. Se calculeaza o medie a perioadei, medie numita Typical Price: TP = (Maxim + Minim + Inchidere) / 3
  2. Se calculeaza media mobila simpla a TP (SMATP)
  3. Se face diferenta intre TP si media mobila (diferenta intre liniile obtinute la pasul 1 si 2) ca valoare absoluta si apoi se calculeaza media mobila simpla a rezultatului obtinut. (Deviatia Medie)
  4. Formula finala CCI este: CCI = (TP - SMATP) / (0.015 * Deviatia Medie)

Constanta utilizata in formula asigura ca valorile CCI vor fi in proportie de 70-80% intre -100 si +100. Procentul valorilor CCI care cad intre +100 si -100 va depinde de numarul de perioade utilizate. Un CCI mai scurt va fi mai volatil si va da un procent mai mic de valori intre -100 si +100. Invers, cu cat perioadele utilizate in calcularea CCI sunt mai mari cu atat procentul valorilor care vor cadea intre -100 si +100 va fi mai mari.

Regulile date initial de Lambert (CCI a fost proiectat de Donald Lambert in 1980) pentru utilizarea acestui indicator sunt de vanzare/cumparare cand indicatorul cade sub -100 respectiv trece peste +100. Deoarece 70-80% din timp aceste nivele nu sunt depasite aceste reguli vor oferi semnale 20-30% din timp.
Cand CCI trece de +100 se considera ca instrumentul intra intr-un trend puternic ascendent fiind indicat cumpararea acestuia. Pozitia ar trebui inchisa cand CCI se intoarce inapoi sub +100. La fel semnalele de vanzare short utilizand nivelul -100: cand instrumentul cade sub -100 se considera ca trendul descendent este puternic si este indicat un semnal de vanzare.

Din moment ce acest indicator este destul de similar cu alti oscilatori, diferiti traderi au gasit ca pe langa regulile de interpretare indicate de Lambert orice interpretare aplicata oscilatorilor se aplica si indicatorului CCI astfel:

  • divergentele intre CCI si pret pot fi utilizate ca un semnal anticipat ca un trend este slabit si pretul poate suferi o corectie sau chiar o inversare si pozitiile initiale de vanzare/cumparare trebuie inchise.
  • in piete laterale nivelele +/-100 pot fi folosite ca nivele overbought/oversold
  • pot fi utilizate linii de trend trasate pe CCI care sa ofere semnale la incalcarea lor.

Ca si orice alt indicator de analiza tehnica, CCI trebuie folosit numai in combinatie cu alte tehnici de analiza.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.