Intrebari frecvente - Fonduri de investitii

Un fond mutual (fond deschis de investitii) este un organism de plasament colectiv (OPC) ce reuneste disponibilitatile banesti ale mai multor investitori, transformandu-le in investitii pe piata de capital sau piata monetara. Fondul mutual este administrat de catre o societate de administrare a investitiilor (SAI), investitorii fiind absolviti de responsabilitatea administrarii individuale a investitiilor.

Plasamentul intr-un fond mutual vizeaza fructificarea pe termen lung a economiilor de care dispui. Daca investesti intr-un fond mai riscant, care are expunere pe actiuni, este recomandabil sa mentii banii pe un orizont de 1 - 3 ani sau chiar mai mult, perioada suficienta pentru a beneficia de trendul general al pietei si pentru a se diminua efectul volatilitatilor pe termen scurt.

Fondurile mutuale se impart in urmatoarele categorii: fonduri de actiuni (ce investesc preponderent in titluri de capital), fonduri de obligatiuni (investesc preponderent in obligatiuni), fonduri monetare (investesc preponderent in instrumente de trezorerie si depozite bancare) si fonduri diversificate (investesc echilibrat, in mai multe categorii de instrumente).

Astfel, fondurile mutuale monetare si cele de obligatiuni poarta cel mai scazut grad de risc insa si cele mai scazute randamente. Cel mai mare grad de risc apartine fondurilor de actiuni, acestea fiind cele mai expuse fluctuatiilor pietelor de capital, avand insa un risc mai redus decat investitia directa in actiuni datorita diversificarii cu alte tipuri de instrumente financiare. Fondurile diversficate sunt cele cu un risc echilibrat si randament mediu.

  • Tranzactionarea unitatilor de fond presupune in prealabil parcurgerea urmatorilor pasi:
  • Completarea Declaratiei de adeziune disponibila in sectiunea Fonduri
  • Transmiterea Declaratiei de adeziune insotita de copia actului de identitate
  • Alimentarea contului specific unitatilor de fond dorite
  • Transmiterea “Cererii de cumparare” in original, sau online prin intermediul platformei de tranzactionare.

Pentru a rascumpara unitati de fond trebuie sa transmiteti la Tradeville “Cererea de rascumparare” pe care o gasiti pe site-ul tradeville.ro -> Tranzactionare fonduri -> Comisioane fonduri investitii.

Rascumpararea se poate face:

  • in contul bancar personal
  • in contul tau de tranzactionare
Deschide gratuit cont demo BVB

* Toate campurile sunt obligatorii.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.